Är du gravid?

Graviditet

På familjeläkarna Luthagen är vi två barnmorskor. Vi arbetar tillsammans med BVC, husläkarna, dietist, psykolog, sjukgymnast samt med kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset.

Innan du besöker din barnmorska fyll gärna i och ta med blankett till ditt inskrivningssamtal.

Här får du träffa den barnmorska som kommer att följa dig genom graviditeten.

Barnmorskan berättar vad som kommer hända framöver och du kan ställa frågor och ta upp funderingar du har.

Ta gärna med din partner eller stödperson. Tillsammans med barnmorskan lägger ni upp en plan utifrån just era behov. Du kan alltid be om att få byta barnmorska. Det är viktigt att det känns rätt för dig.

I början av graviditeten

Under de första besöken får du veta hur kroppen fungerar under graviditeten. Du får också information om alkohol, rökning, droger och läkemedel.

livsmedelsverket.se kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på kring kosten när du är gravid.


Barnmorskan för journal och tar prover för att se att allt är bra med dig och fostret. Ni bokar in tid för ultraljud och diskuterar om du vill ha stöd med något särskilt.

Under en vanlig graviditet brukar det bli ungefär åtta till tio besök hos barnmorskan. Alla besök är grattis.

Vänta barn

Att bli förälder är en stor händelse i livet. Kroppen ställer in sig på att föda och många funderar över hur livet kommer att bli när den lilla har kommit till världen.

Även om man har fött barn tidigare är det en stor omställning. Det är inte ovanligt med oro inför förlossningen, osäkerhet inför föräldraskapet eller krämpor av olika slag.

Barnmorskan är ditt personliga bollplank och kan lotsa dig vidare om du behöver hjälp av till exempel sjukgymnast/fysioterapeut, psykolog eller läkare.

Det finns alltid möjlighet att träffa barnmorskan oftare eller att ringa eller maila för att ställa frågor mellan besöken.

Fosterdiagnostik

Vi kan ge dig information om fosterdiagnostik, som är ett samlingsbegrepp för medicinska undersökningar av fostret. All fosterdiagnostik är frivillig.

I mitten av graviditeten är det dags för ultraljud. Detta görs på akademiska sjukhuset. Barnmorskan ger ett ungefärligt datum för förlossningen och ser om något avviker från det normala.

Föräldragrupper

Nu är det också dags för föräldragrupper. Tillsammans med andra blivande föräldrar får ni veta mer om föräldraskap, amning, smärtlindring och förlossning.

Inför förlossningen

I vecka 35 skriver barnmorskan tillsammans med er en sammanfattning av graviditeten och era tankar och önskemål kring förlossningen. Ni får även göra ert val av BVC.

Vanligtvis startar förlossningen någon gång mellan vecka 38 och 42. Du och din partner får veta när det är dags att åka till förlossningen och kan diskutera olika smärtlindringsalternativ med barnmorskan.

Film om förlossningen på Akademiska sjukhuset Uppsala

Efterkontroll

2-3 veckor efter förlossningen ringer barnmorskan upp er för att höra hur ni mår och boka in en efterkontroll på mottagningen.

Efterkontrollen görs vanligtvis 6-8 veckor efter förlossningen, men kan göras tidigare om du önskar. Många tycker det är skönt att kunna gå igenom förlossningsjounalen i lugn och ro och ställa frågor om saker som hänt. På efterkontrollen tas blodtryck, vikt och ibland blodprover.

Ni har möjlighet att bland annat diskutera preventivmedel, amning, bäckenbottenträning samt följa upp eventuell bristning och läkning.


Varmt välkommen till oss!

Bra länkar till dig som är gravid:   


Barnmorskemottagningen Hjärtats tre filmer inför födandet och första tiden med nyfödd


Vill nu lära dig mer om:



Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång